Adio matreata

05/03/2023
Ingrijirea parului - matreta

Ingrijirea părului-mătreața

Matreata este o problema dermatologica foarte intalnita manifestata prin descuamarea pielii.Principalele cauze ale matretii sunt pielea uscata, sensibilitatea la produsele pentru par si dermatita seboreica. In cazuri mai rare, ea poate fi cauzata si de aparitia unui anumit tip de ciuperci care traieste pe scalp, Malassezia.

1. Dermatita de contact

Este iritația pielii cauzată fie de un alergen, fie de un iritant, care are ca rezultat o erupție cutanată ce provoacă senzația de mâncărime. Și în cazul mătreții, acea reacție este la nivelul scalpului. Acest lucru se întâmplă, în general, din cauza produselor de îngrijire a părului sau a anumitor agenți chimici pentru colorarea sau decolorarea acestuia.

2. Pielea uscata

Un scalp uscat poate provoca apariția matretii. Lipsa unei hidratari atât interioare, prin aportul suficient de lichide, cât si lipsa unor produse potrivite pentru pielea scalpului tău, pot provoca apariția matretii si a cojitelor.  In perioada iernii, datorită temperaturilor scăzute aparita fenomenului de piele uscata este mult mai des întâlnit si de aceea avem nevoie sa acordam o atenție mai sporită pielii scalpului.

3. Vârsta

Datorită implicării hormonilor, mătreața apare cu predilecție odata cu pubertatea, atingandu-și vârful in jurul vârstei de 20 de ani, devenind apoi mai putin răspândită in rândul persoanelor de peste 50 de ani.

4. Hormonii sexuali

Testosteronul stimulează activitatea glandelor sebacee, deci mai mult sebum înseamnă o șansă crescută de apariție a unei reacții inflamatorii și a mătreții. Bărbații sunt mai frecvent afectați de mătreață decât femeile.

5. Sistemul imunitar

Un sistem imunitar slăbit poate cauza un dezechilibru asupra întregului organism. Sistemul imunitar slăbit este mai răspândit la persoanele care au suferit un transplant de organ și la cei cu HIV sau SIDA, hepatită C sau pancreatită alcoolică. Spre exemplu, 30% până la 83% dintre cei cu HIV raportează afecțiuni dermatologice la nivelul pielii, care includ și mătreața, sau dermatite seboreice.

6. Afecțiuni neurologice și boli psihiatrice

Boala Parkinson, boala Alzheimer, epilepsia, leziuni cerebrale traumatice și leziuni ale măduvei spinării sunt printre afecțiunile care cresc riscul de dermatita seboreică, inclusiv mătreața. Cei cu boala Parkinson, de exemplu, au un sistem nervos autonom afectat, fapt ce crează un dezechilibru in controlul secrețiile glandelor sebacee, ceea ce poate duce la o supraproducție care duce la apariției matretii.

7. Istoricul altor afectiuni ale pielii

Eczema, rozaceea, psoriazisul sau acneea pot declanșa sau agrava dermatita seboreică. 
Pielea grasa- dacă aveti un tip de piele grasa, riscul este mai crescut sa dezvoltați afecțiuni de tipul dermatitei seboreice sau mătreața.

Cum este diagnosticata mătreața?

Un dermatolog poate diagnostica și trata mătreața. Acest lucru este de fapt, mai întâi observat de către pacient, prin simpla inspecție a scalpului. Dacă afectiunea dumneavoastră nu răspunde la tratament, medicul dermatolog poate opta pentru efectuarea unei biopsii a pielii pentru a exclude alte posibile probleme.

Tratament

Mătreața este o afecțiune adesea cronică, dar tratabilă.
In funcție de cauza apariției afecțiuni, tratamentul poate fi complex. In general, un șampon blând pentru a reduce acumularea de sebum, completat de un ușor masaj capilar pentru a desprinde fulgii de mătreața. Se pot administra, in funcție de complexitatea diagnosticului anumite produse pe baza de acid salicilic, ketoconazol, sulfura de seleniu, etc.

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă un comentariu

Postări recente